...Велики немачки песник је још у детињству чуо за Србе у кући свог рођака Јохана Готфрида фон Хердера, филозофа, историчара, преводиоца и песника, који је 1778, као први, у светску књиженост увео српске народне песме, много пре Вука.Педесет година касније, његов син Сигмунд, тада најбољи геолог Европе, истраживао је минерално и рудно благо Србије и указао на светлу будућност коју јој може донети то природно богатство. Изузетни путопис барона Сигмунда фон Хердера, који је 1835. прокрстарио целом Србијом, на српски језик је преведен тек после 180 година. Велики геолог детаљно описује планине и рудна налазишта, указује на то да је Бор европска ризница бакра, а с посебним дивљењем описује гуслара на вашару у Неготину: - Пришао сам и видео слепог човека око кога је стајала или седела гомила људи. Он је гуслао и певао неку историјску народну песму, док су остали пажљиво слушали. И овај инструмент и песме су једноставни, али пријатни, и подсећају на песме Хомера и Осијана чији су се обичаји задржали у забаченим планинама Србије. Нека се одрже што дуже. ВЕЛИКИ пољски песник Адам Мицкијевич је 1841. на предавању у Лозани рекао: "Тај народ ће и даље живети затворен у своју прошлост, не предосећајући чак ни то да ће једног дана постати највећи књижевни понос Словена." Следеће године објављен је путопис Ханса Кристијана Андерсена "Песников базар" у коме је бајкописац читава поглавља посветио Србији. - Србин воли своје дрвеће као што Швајцарац воли своје планине и као што Данац воли море. Народни прваци састају се једном годишње са кнезом Милошем под лиснатим засторима. Дрвеће шири своје гране над судницом. Млада и младожења играју под дрветом. Кao џин, дрво стоји на бојном пољу и бори се против свих српских непријатеља, зелени, лиснати застор грана пружа се изнад деце која трчкарају. Ова шумовита земља је зелена грана живота на већ иструлелом османлијском стаблу и држи се још само танким жилицама за њега. Гране су пустиле ново корење, и ако им буде било дозвољено, рашће смело као један од првих краљевских цветова Европе - надахнуто је писао Андерсен....

Укупно приказа странице

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

четвртак, 18. новембар 2010.

Документарни филмови ЗАВЕТИНА - Дучићеве вечери поезије

Последњих дана, публиковано је на Каналу ЗАВЕТИНА, неколико документаних филмова о Требињу, књижевној републици Требиње, и Дучићевим вечерима поезије*.
Сви ти филмови Заветина могу се прегледати на следећим интернет адресама
http://www.youtube.com/watch?v=cJaUwzRbrSY
http://www.youtube.com/watch?v=b74gES8ZZic
http://www.youtube.com/watch?v=7D6OpGJWjWE
http://www.youtube.com/watch?v=bXwSZa4XFDU
Захваљујући планетарном домету YouTouba у свет се отишле упечатљиве слике о једном песничком фестивалу који се разликује од многих других на Балкану, поред осталог, и по томе, по трећој вечери фестивала, када уз главног добитника Дучићеве награде за текућу годину, наступају и песници овенчани значајнијим књижевним наградама у текућој години. Дучићеве вечери поезије су лепа прилика за проверу свих извиканих књижевних награда...
Утицај филмског канала Зааветина полако расте на светској мрежи. Недавно је у канцеларију Заветина стигло и овакво једно писмо подршке:

"...Управо сам завршио гледање вашег  видео снимка, само хтео да вас кратко обавестим. Мислим да је био сјајан!
Међутим, једна од првих ствари које сам приметио током гледања то је  да га нису многи људи  прегледали.
Скоро ме љути што добри видео снимци нису прегледани колико заслужују.
Ваши видео снимци су много више забавнији од већине срања  која могу да се пронађу на каналима код неких људи, хвала вам на томе!
Ваши видео снимци су стварно дах свежег ваздуха. Они су тако добри да су много бољи него толико смећа које људи гледају изнова и изнова.
Понекад доношење добрих видеа једноставно није довољно. Знам потрошио сам  толико времена да би се  мој ИоуТубе видео, а затим га нико  не гледају.
Све се то променило када сам........ Андре"Your Videos
Hello there,

I just finished watching one your videos, just wanted to take a minute
to let you know I thought it was great!
However, one of the first things I noticed while watching your video was
that not many people have viewed it.
It almost makes me angry that videos this good haven't gotten the views
they deserve.
Your videos are so much more entertaining that most of crap you find on
some people's channels, thanks a ton for that!
Your videos are really a breath of fresh air. They are so much better
than so much of the garbage that people watch over and over.
Sometimes making a good video just isn't enough. I know, I used to spend
so much time making my YouTube videos and then have no one watch them.
That all changed when I found 

_________________

    * Нажалост, сви ови филмови су (око осамдесетак!) обрисани несрећним случајем, а "Заветине2 нису сачувале копије.

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови