АДРЕСА

АДРЕСА
© Канцеларија - ПоРтАл | Сазвежђе З & Мирослав Лукић 180 309 Београд Ул. Сердар Јанка Вукотића 1/13 . * Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ у свом склопу садржи преко стотинак интернет-локација, албума слика, архива, библиотека, које после десетак година постојања на светској интернет мрежи садрже на хиљаде хиљада публикованих страница, вести, књижевних прилога, књига, фотографија, идеја и иницијатива, пре свега, стваралачких и издавачких иницијатива, којеразбијају балканску и српску официјелност, затвореност, жабокречину, подстичући како савременике, тако и оне који долазе у свет културе и књижевности да у њему пронађу смисао и испуне живот,отварајући оне прозоре на Балкану, који су или обично затворени, или зазидани... -

СВЕТА РУСИЈА ПРОТИВ ХАЗАРИЈЕ

СВЕТА РУСИЈА ПРОТИВ ХАЗАРИЈЕ
СВЕТА РУСИЈА ПРОТИВ ХАЗАРИЈЕ

Библиотека СРН

Библиотека СРН
Библиотека Српских ренесансних духова

понедељак, 23. април 2018.

АНЂЕО НА ЗЕМЉИ
ДР ЕЛЕЈН ЛЕЈКОК – АНЂЕО НА ЗЕМЉИ

Београд, 22. април 2018 – Неко ко даје свој живот другима. Неко ко је посветио свој живот хуманитаном раду. Велики пријатељ, велики човек, велики добротвор и особа која изузетно много подржава нашу земљу. То је докторка Елејн Лејкок.

Прича о др Елејн Лејкок написана је поводом њене скорашње посете Србији, у знак захвалности за сву њену огромну помоћ и посвећеност болницама и установама у Србији.
Др Елејн Лејкок је више од 20 година саветник за медицинска питања хуманитарне организације Лајфлајн Велика Британија, којој је покровитељ Принцеза Катарина, као и Медицински директор и покровитељ организације СОС Босна.
Током рата у Босни деведесетих година др Лејкок је предводила конвоје пуне хуманитарне помоћи. Током 6 година др Лејкок је испоручила 14 конвоја пуних медицинског материјала, лекова, рендген апарата, ЕКГ уређаја, стетоскопа, инкубатора, вентилатора, тестера за ампутације, екстерних фиксатора, кревета, хране, мобилних хируршких јединица, комплетних зубних хируршких јединица за 4 села, и још много тога.
„Те 1994. године били смо у хуманитарном конвоју који је ишао кроз Албанију. Конвој се зауставио и ја сам изашла да погледам зашто смо стали. Када сам провирила иза кривине могла сам да видим три разбојника на сред пута, два како клече и средњег који стоји. Били су удаљени двадесетак метара. Запуцали су на мене и сва тројица су промашили. Нису пуцали ћорцима. Немам појма како су промашили са те удаљености. Ја сам се склонила иза аутомобила који је стајао и кад је пуцњава престала журно се вратила до места где је било возило из кога сам изашла. Оно више није било ту јер га је полиција померила због пуцњаве. Све се то дешавало на раскрсници. Гласно сам се запитала ‘драги Боже на коју су страну отишли?’. Нешто ми је рекло ‘иди десно’ и ја сам отрчала на десно. Затекла сам мој тим веома забринутим јер су чули пуцњаву. Када сам ушла у возило и погледала на сат било је 13:05. Захвалила сам се Богу на дојави и још увек му захваљујем. Без тога сигурно данас не бих била овде. Још увек данас понекад видим оне разбојнике”, описала је др Елејн Лејкок једну од својих најјачих животних успомена.
После рата, на хитан захтев за помоћ психијатријској болници Топоница и школи у Кулини који је упутила Њ.К.В. Принцеза Катарина, др Лејкок се одмах одазвала и помогла, а такође је опремила и изградила многе установе, као што су болница Лазар Лазаревић, основна школа у Топоници, обданиште у Топоници (саграђено 2010, које је отворила Њ.К.В. Принцеза Катарина), обданиште у Матејевцу.
У Клиничком центру Ниш много тога је урађено захваљујући др Елејн Лејкок – нови центар за адолесценте (радна терапија, паметне табле, стони тенис), врт у дворишту, зубно одељење, посебна зубарска соба за особе са инвалидитетом, нова зубна ординација за децу, зубна ординација за операције за децу са инвалидитетом, јединица за молекуларну биологију, прва у Србији, јединица за максиларну хирургију.
И није у питању само медицинска опрема. У сарадњи са Блелквелсом из Оксфорда обезбеђене су књиге за библиотеке у Бањалуци и Сарајеву које су страдале током рата.
Реновирање и помоћ коју је пружила др Лејкок били су од суштинске важности за школу у Кулини да настави да ради, Установу за децу ометену у развоју у Кулини, Розе кућу 100 (за децу са веома тешким хендикепом), основана је јединица за породичну помоћ (у којој може да се обучава по десеторо деце да контролише своје физиолошке потребе, прва у Србији) коју је отворила Њ.К.В. Принцеза Катарина, Дуга центар у Алексинцу, први у Србији Интегрисани центар за децу без родитељског старања и децу са инвалидитетом, обданиште у Белој Паланци, болницу у Крушевцу, одељење за педијатријску онкологију у Клиничком центру Ниш…
Захваљујући др Елејн Лејкок и Њ.К.В. Принцези Катарини које дуги низ година предано раде на унапређењу палијативне неге у Нишу и читавој Србији, у јулу 2013. у Кнез селу је отворен Центар за палијативну негу. И 2010. је била веома значајна јер је те године Србија добила три милиона евра за унапређење палијативне неге током три године за обуку 2.000 лекара и медицинских сестара, увођење у редовне студије и е-учење.
После трагичне смрти својих пријатеља који су настрадали достављајући хуманитарну помоћ у Босни, др Елејн Лејкок је покренула Национални меморијал за хуманитарне раднике настрадале на дужности. Ова иницијатива је доживела огроман успех: одржана су четири годишња помена, полагање венаца у Вестминстерској опатији, а 2016. и 2017. др Лејкок је читала своје песме и допринела прикупљању 380.000 фунти за стални меморијал.
Др Лејкок никада није заборавила Србију. 2017. Њ.К.В. Принцеза Катарина испоручила је санитетско возило Специјалној психијатријској болници у Топоници, као и комби за превоз пацијената болници на Озрену. Најновије достигнуће била је испорука потпуно опремљеног санитетског возила болници на Озрену код Сокобање, у присуству Њ.К.В. Принцезе Катарине, као и фиберскопа, нових болничких кревета са мадрацима и рачунара. Син докторке Лејкок Стјуарт направио је прозоре са витражима на многим местима, између осталих и у цркви при Специјалној психијатријској болници у Топоници.
„Не постоје праве речи да опишу ову величанствену помоћ коју својим радом пружа докторка Лејкок. Али њој речи и нису потребне. Људи који је познају знају шта све она ради. Хвала вам докторко Лејкок за све што радите, зато што сте велики пример хуманости и најбољи пријатељ. Волела бих да има више јуди ко што сте ви, Бог вас благословио!”, рекла је Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина.
Њ.К.В. Принцеза Катарина уручила је др Елејн Лејкок специјано признање у знак захвалности за сву њену помоћ и хуманитарни рад, на вечери у част докторке Лејкок организованој на Краљевском двору у суботу, 21. априла 2018. Том приликом прочитано је и писмо Његове Светости Патријарха српског г-дина Иринеја, у којем је захвалио др Лејкок на показаној љубави према нашем народу и пожелео јој крепост телесну, силу духовну и неисцрпну помоћ у њеној племенитој и родољубивој мисији.

Нема коментара:

Постави коментар

АЛЕКСАНДАР ЛУКИЋ - О МИЛЕНИ ПАВЛОВИЋ- БАРИЛИ

АЛЕКСАНДАР ЛУКИЋ - О МИЛЕНИ ПАВЛОВИЋ- БАРИЛИ
Nakon posete rodnoj kući i galeriji slikarke Milene Pavlović-Barili u Požarevcu srela sam se sa pesnikom Aleksandrom Lukićem koji nam je približio svet iz kojeg je Milena potekla. Milena je na primer još uvek jedina osoba sa naših prostora koja se ikada pojavila na naslovnoj strani časopisa Vog, 15. aprila 1940. godine. "Istakla se koloritom i načinom odnosno potrebom da se na platnu ispriča jedna priča, Milena Pavlović je ta koja je razbila statičnost. Unela je čitav jedan kontinent, čitavu jednu tradiciju je pokušala da tumači i da stavi na platno. Ona je sažela sve te elemente, prerađujući ih svojom unutrašnjom snagom i umećem, na jedan novi način, i eto mi imamo sad ta platna. Ja to tako vidim i ja to samo tako mogu da vidim" rekao je Lukić u veoma ugodnom razgovoru Rock Cafea u Požarevcu. Ne propustite da posetite ovaj grad i obavezno obiđite Galeriju naše slavne slikarke. Blogovi Aleksandra Lukića: "Zavetine" zavetine1.blogspot.com/; "Portal velikih preteča" dalekoodsunca.blogspot.com/2009/08/ O njoj: Milena Pavlović-Barili, 05. XI 1909 — 06 III 1945. je naša nadrealistička slikarka, rođena u Požarevcu. Jedna od najzanimljivijih umetnika Evrope između dva rata, bila je savremenica Kandinskog i Pola Valerija, bliska De Kiriku, preteči surrealizma. Nakon školovanja u Minhenu, izlagala je na mnogim izložbama širom Evrope i Amerike.

ЗАВЕТИНЕ Круна

МАГАЗА

  • Лист Време - Време.- Одговорни уредник био је Коста Луковић. Лист је излазио од децембра 1921. године до априла 1941. године у Београду, … Наставите са читањем →
    Пре 4 године

Популарни постови