АДРЕСА

АДРЕСА
© Канцеларија - ПоРтАл | Сазвежђе З & Мирослав Лукић 180 309 Београд Ул. Сердар Јанка Вукотића 1/13 . * Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ у свом склопу садржи преко стотинак интернет-локација, албума слика, архива, библиотека, које после десетак година постојања на светској интернет мрежи садрже на хиљаде хиљада публикованих страница, вести, књижевних прилога, књига, фотографија, идеја и иницијатива, пре свега, стваралачких и издавачких иницијатива, којеразбијају балканску и српску официјелност, затвореност, жабокречину, подстичући како савременике, тако и оне који долазе у свет културе и књижевности да у њему пронађу смисао и испуне живот,отварајући оне прозоре на Балкану, који су или обично затворени, или зазидани... -

Укупно приказа странице

Translate

Претражи овај блог

СВЕТА РУСИЈА ПРОТИВ ХАЗАРИЈЕ

СВЕТА РУСИЈА ПРОТИВ ХАЗАРИЈЕ
СВЕТА РУСИЈА ПРОТИВ ХАЗАРИЈЕ

Библиотека СРН

Библиотека СРН
Библиотека Српских ренесансних духова

Белешка о Бела Тукадрузу или како се један писац извукао испод корита?

 (Грађанско име Мирослав Лукић, 1950, Мишљеновац, Звижд, Србија)


Miroslav Lukić

(30. јун 1950, Мишљеновац код Пожаревца). Песник, романописац, есејиста, антологичар, професор и издавач.Живи и ради у Београду. Почео је да пише и објављује релативно рано као четрнаестогодишњак.Објавио је преко педесетак наслова. Најпознатије књиге овог писца су:Дневник за Сенковића, Ујкин дом, Трговци светлошћу, Литургија, Месечева свадба, Младост без старости и живот без смрти, Доктор Смрт, У друству пустињских лисица (романи), НЕСЕБИЧАН МУЗЕЈ Плус ултра (антологија српске поезије 20. века; 6 издања), Антологија ФЕНИКС,Песме Боре Мишљеновића, Рајска свећа, Русаљ, Врата Звижда, Песме из романа,Краљевске инсигније (одабране песме, 4 издања), Дубоке песме немогуће љубави; Религија поезије И -ИИ, Уметност маховине, Метафизика у белом одеју, Музеј немогућег ратара (књиге огледа, есеја и критика).

Лукић је своја сабрана дела објавио 2002. године:УМЕТНОСТ МАХАГОНИЈА, у 32 књиге. Крајем 2003. објављено је дигитално издање сабраних дела М. Лукића у четрдесетак књига -АРХИВ ТРГОВАЦА СВЕТЛОШЋУ. Крајем 2006. године објављени су Сабрани радови М. Лукића ВЕЧИТИ ЧУДЕСНИ КОРЕНОВИ у 22. тома. На овом ЦД публикован је и зборник радова који чини 7 самостално објављениних књига о Лукићу као романописцу, песнику, антологичару, критичару.
Лукић је добио - на великом југословенском конкурсу за поезију Фонда младих талената и редакције листа БОРБА прву награду за поезију, једногодишњу студијску стипендију. Осамдесетих је добио другу награду за прозу "Просветног прегледа" и "Вуково перо" - прву награду за књигу кратких проза у рукопису. Лукић је добио и награду "Дрво живота" за књигу објављених есеја "Уметност маховине" (Едиција Браничево, 2003).
Лукић живи и ради у Београду, као професор,писац и уредник "Заветина". Током 2006. године радио је као уредник новопокренуте високотиражне библиотеке "Мој друг" часописа НАЈ "Наше школе".
Лукић је, иначе, покренуо неколико књижевних часописа, и зборника.
Написано је, када су се појавили Лукићеви романи, пре свега трилогија "Младост без старости и живот без смрти" много похвалних речи о овом писцу;али то нису неумерени хвалоспеви. Заиста, "растући и развијајући се на гранама великих стабала светске књижевности (Данте, Сведенборг, Гете, Јунг...) Лукић је налик на небески бршљан, чији су се врхови и лишће заплели у облаке и муње..."
Лукића су доста хвалили или млађи писци од њега или доста старији.
Официјелна српска књижевна критика дуго га је скривала, као маћеха Пепељугу под коритом, али после појава његових књига "Трговци светлошћу", "Кућа светих ратова" то је постало смешно. Лукић је, како је примећено с пуним правом, "схватио и осетио дубоко да овде у овом животу, већ имамо везу са бесконачним - и његова дела то изражавају..."
Више о Лукићу може се сазнати на званичној презентацији Едиције ЗАВЕТИНЕ, која се налази на интернет адреси
Уредник заветина 

 


 

Нема коментара:

Постави коментар

АЛЕКСАНДАР ЛУКИЋ - О МИЛЕНИ ПАВЛОВИЋ- БАРИЛИ

АЛЕКСАНДАР ЛУКИЋ - О МИЛЕНИ ПАВЛОВИЋ- БАРИЛИ
Nakon posete rodnoj kući i galeriji slikarke Milene Pavlović-Barili u Požarevcu srela sam se sa pesnikom Aleksandrom Lukićem koji nam je približio svet iz kojeg je Milena potekla. Milena je na primer još uvek jedina osoba sa naših prostora koja se ikada pojavila na naslovnoj strani časopisa Vog, 15. aprila 1940. godine. "Istakla se koloritom i načinom odnosno potrebom da se na platnu ispriča jedna priča, Milena Pavlović je ta koja je razbila statičnost. Unela je čitav jedan kontinent, čitavu jednu tradiciju je pokušala da tumači i da stavi na platno. Ona je sažela sve te elemente, prerađujući ih svojom unutrašnjom snagom i umećem, na jedan novi način, i eto mi imamo sad ta platna. Ja to tako vidim i ja to samo tako mogu da vidim" rekao je Lukić u veoma ugodnom razgovoru Rock Cafea u Požarevcu. Ne propustite da posetite ovaj grad i obavezno obiđite Galeriju naše slavne slikarke. Blogovi Aleksandra Lukića: "Zavetine" zavetine1.blogspot.com/; "Portal velikih preteča" dalekoodsunca.blogspot.com/2009/08/ O njoj: Milena Pavlović-Barili, 05. XI 1909 — 06 III 1945. je naša nadrealistička slikarka, rođena u Požarevcu. Jedna od najzanimljivijih umetnika Evrope između dva rata, bila je savremenica Kandinskog i Pola Valerija, bliska De Kiriku, preteči surrealizma. Nakon školovanja u Minhenu, izlagala je na mnogim izložbama širom Evrope i Amerike.

ЗАВЕТИНЕ Круна

  • АЛЕКСАНДАР И ТИТО - Прича Мирослава Димитријевића Тито му је био споран још од првог разреда основне школе. Кад је отворио буквар већ на првoј страници угледао је слику човека...
    Пре годину дана

МАГАЗА

  • Лист Време - Време.- Одговорни уредник био је Коста Луковић. Лист је излазио од децембра 1921. године до априла 1941. године у Београду, … Наставите са читањем →
    Пре 7 година

Популарни постови